När jag var liten följde jag slaviskt serier som Svarta riddaren (Night Rider) med David Hasselhoff och Varuhuset med bland andra Ulf Isenborg som den brutalt blyga och tafatta charkuteristen. Men på äldre dagar har jag mer och mer tappat förmågan till att vara med på resan från början till slut när det gäller serier. Jag är för disträ, tankspridd och allmänt förvirrad helt enkelt.

Det har dock dykt upp ett fåtal undantag. Evighetsserien Lost är ett exempel. Den serien ramlade jag av en slump in ifrån start och sedan dess har jag varit den fullständigt trogen. Tillsammans med min vapendragare Krille var varje avsnitt en andaktsstund och när våra vägar skiljdes tog Fredrik över rollen som partner in Lost. Nu har dock serien, som har fler lösa trådar än regeringen har svikna vallöften, tagit en smärtsamt lång paus.

Länge kunde jag inte se åt en annan serie. Jag kände mig sårad och inte redo att ge mig in i något nytt. Det var dock innan jag träffade Jekyll. Detta brittiska mästerverk med den lika mästerlige James Nesbitt i huvudrollen har fått mig fullständigt på fall. Det har dock varit ett lika kort som stormigt förhållande i sex delar. Jag trodde att det skulle ta slut i kväll. Jag hade sett fram emot det med skräckblandad förtjusning. Men jag blev gruvligt besviken. Den sista delen är framflyttad till på tisdag.

Detta kan i många öron förmodligen låta som ett sällan skådat I-landsproblem. Så kan det förvisso vara också, men försök att förstå en bräcklig själ som inte ofta släpper serier in på livet. Dessutom är jag på konsert när alla trådar i Jekyll ska knytas ihop. När sanningen ska dukas fram. Jag behöver det, jag behöver ett bokslut för att kunna gå vidare i mitt sökande efter den perfekta serien.

Så. Vem kan spela in avsnittet åt mig? Vem kan ladda ned hela serien på en blänkande skiva och leverera den till mig inslagen med ett rött band som en julklapp i förskott? Vem kan förbarma sig över en stackare med alldeles för många I-landsproblem?


Hårfästet till trots, James Nesbitt är fullständigt briljant i
rollen som Tom Jackman i den njutbara serien Jekyll.